Grafsteen

Het zal je vast niet ontgaan zijn, maar de afgelopen periode is de begraafplaats van Oisterwijk meerdere keren het doelwit geweest van dieven. Zo zijn er verschillende ornamenten en beeldjes gestolen en is er dus zelfs geen respect voor de overledenen. Helaas is dit niet de eerste keer dat dieven en vandalen toesloegen op de begraafplaats in Oisterwijk, want ook in 2023 was dit het geval. Je kunt het je toch bijna niet voorstellen dat mensen zelfs geen respect hebben over de overleden mensen en hun nabestaanden. Hoe erg moet het zijn geweest voor de nabestaanden die tijdens een bezoek aan het graf van een dierbare tot de ontdekking kwamen dat er een beeldje is gestolen. Hoe vervelend het ook is, steeds meer mensen kiezen er nu dan ook voor om een bijzondere grafsteen te laten maken, zodat deze in ieder geval niet kan worden gestolen.

De populariteit van unieke grafstenen

Een grafsteen kopen voor het graf van een overledene is een belangrijke beslissing en daarom is het niet verwonderlijk dat mensen in Oisterwijk steeds vaker kiezen voor een grafsteen die echt uniek is. Zo’n grafsteen is een eerbetoon aan het leven van de overledene en biedt nabestaanden troost en vooral ook een stuk herinneringen. Het is een manier om de persoonlijkheid en het unieke karakter van de overledene te laten zien, waardoor de grafsteen veel meer wordt dan gewoon een gedenkteken. Dat is ook de reden waarom er steeds meer mensen zijn die kiezen voor een volledig op maat gemaakte grafsteen, waarbij de mogelijkheden eigenlijk onbeperkt zijn. Naast het laten graven van de naam, datum en eventueel het levensmotto, zien we bijvoorbeeld ook dat silhouet van het gezicht van de overledene wordt gegraveerd.

Maatwerk voor iedereen

Wanneer je kiest voor een unieke grafsteen, dan heb je natuurlijk de mogelijkheid om alles volledig naar eigen wensen te laten maken. Nu is een grafsteen in de meeste gevallen altijd maatwerk omdat je te maken hebt met een naam, datum en eventueel aanvullende tekst op de steen, maar we zien ook dat er steeds vaker wordt gekozen voor een grafmonument in plaats van voor alleen een steen. Zo kun je bijvoorbeeld speciale symbolen laten toevoegen, maar ook afbeeldingen en andere persoonlijke details behoren tot de mogelijkheden. Uiteraard hangt hier wel een ander prijskaartje aan, maar hoe mooi is het dat je iemand volledig op zijn of haar eigen manier een grafsteen of monument kunt geven die precies laat zien wie iemand was.

Een bijzondere grafsteen als eerbetoon

Door te kiezen voor een bijzondere grafsteen wordt het graf van de overledene een plek van troost en ook reflectie. Het laat zien dat de persoon die hier rust niet vergeten is en dat hun levensverhaal wordt geëerd. Het is een manier om de persoonlijkheid van de overledene te vieren en herinneringen levend te houden, iets wat natuurlijk prachtig is. Daarom is het ook belangrijk om in alle rust na te denken over de laatste rustplaats van een dierbare.